- Г-н Нанков, на 9 юни България ще гласува за

...
 - Г-н Нанков, на 9 юни България ще гласува за
Коментари Харесай

Николай Нанков, водач на листата на ГЕРБ-СДС за област Ловеч: Време е за кабинет „Борисов 4“

 _2024 izbori_v013

 

- Г-н Нанков, на 9 юни България ще гласоподава за европейски и за народен парламент на избори 2 в 1. Как ще убедите хората, че е значимо да отидат до урните?

- Предстоящите избори са извънредно значими, тъй като страната не може да си разреши да губи повече време. За всички е забележим застоят през последните три години, през които едни хора пристигнаха да ни трансформират, само че от смяната им не последва нищо положително за жителите - те не живеят по-добре. Инфлацията изяжда нарасналите приходи, покупателната дарба е сензитивно намаляла - хората внезапно обедняха. И най-тревожната наклонност, която откривам при непрекъснатите си диалози в акцията е, че се усеща неналичието на вяра в утрешния ден. Затова най-важната задача пред политиците е да върнем възприятието за вероятност, хората да могат да възнамеряват бъдещето си години напред и да са спокойни, че проектите им няма да бъдат провалени от неумели управленци. Цялата тази тревога измежду хората се ускорява и поради нестабилната интернационална среда - войни, тероризъм, бежански рецесии, недостиг на водачество в Европа. Наскоро колежката ни от Кърджали Цвета Караянчева направи едно доста уместно съпоставяне и ще си разреша да я изтъквам: Време е да се натисне паник бутонът!

- Какво решение предлага ГЕРБ, тъй че да завоюва доверието на изборите?

- Според мен най-важното, което ние от ГЕРБ предлагаме на хората е непоклатимост и предвидимост, ясно водачество и съществуване на управнически потенциал. В несигурния свят, в който живеем, при нас има отчетливо устойчиво водачество в лицето на господин Бойко Борисов. Именно неговият опит на върха на страната може да върне у жителите възприятието, че са предпазени в един неприятелски и неустойчив свят. Че има някой, който ще се погрижи техните ползи да не бъдат накърнени. Че границите ни ще са сигурни, че финансите на страната ще се ръководят рационално, не популистки. Че няма да затъваме в задължения в името на едно илюзорно благоденствие, както правеха съперниците ни през последните три години. Време е за кабинет „ Борисов 4 “.

- Какво предлага ГЕРБ във вашия сектор - районно развиване и благоустройство?

- Като народен представител от Северна България за мен и сътрудниците ми най-съществен приоритет е завършването на автомагистрала „ Хемус “ в ускорени периоди. Напомням, че по нашите планове, преди политическите престрелки да вземат връх над управническия прагматизъм, тази година - 2024 година, „ Хемус “ трябваше да е подготвена. И от София до Варна да се пътува по автомагистрала. Това бе изцяло реален период, напълно в сходство със законите и с устройствените процедури. Трябваше просто положително обмисляне и високо движение. Три години бяха изгубени. Вече сме 2024 година, а автомагистралата е там, къде я оставихме ние. Преди политическите офанзиви. Времето потвърди, че всички изказвания на съперниците ни са били „ ала-бала “ - изтъквам известна фраза на водача им, която стана емблема на ръководството им. Защото точно при последното постоянно държавно управление, точно при министър от Политическа партия, строителството продължи по подписаните по наше време инхаус контракти. Но с доста по-бавни темпове и с многомилионно оскъпяване. Стана тъкмо по този начин, както ние от ГЕРБ предупреждавахме. Като политик аз в никакъв случай не съм подценявал интелекта на гласоподавателите и съм уверен, че хората помнят и схващат. Те виждат кой гради и кой единствено приказва и разрушава. ГЕРБ гради. ГЕРБ постанова движение, което другите не могат. Нашето движение е нужно и хората го чакат. Защото се умориха от празни приказки на всякакви продавачи на вяра - или по-точно, спекуланти с очакванията им, каквито се видя, че са съперниците ни.

- Какво друго планува програмата ви в частта за инфраструктура?

- Изключително значимо е да довършим връзките Север – Юг, в това число довеждане докрай на Северозападния скоростен път Видин – Ботевград и разплитане на „ гордиевия възел “ на Автомагистрала „ Струма “ – секторът сред Крупник и Кресна. Приоритетно е и завършването на автомагистралата Русе – Велико Търново, както и работа по планирането и реализирането на втори кулоар Север – Юг до Маказа. Друга тематика от изключителна значимост е положително обмисляне на пътното поддържане. Обществото доста чу за кавги с договорите на АПИ, само че като резултат получи не по-добри пътища, а по-разрушени. Републиканската пътна мрежа в никакъв случай до момента не е била в толкоз окаяно положение. Ние поемаме виновния ангажимент всяка година да бъдат качествено ремонтирани най-малко по 2000 км. Ще се заемем и с инвентаризация на знаците, мантинелите и маркировката.

- А ще се усъвършенства ли положението на ВиК мрежата?

- Да, нов закон за ВиК ще се концентрира в умното потребление на водните ресурси. Трябва да се обследва тяхното преструктуриране - живеем в ера на климатични промени, всички ги виждаме и усещаме, те въздействат и на водните запаси. Имаме все по-дълги интервали на засушаване, последвани от интензивни превалявания, което е предизвикателство пред остарялата ВиК мрежа в доста от обитаемоте места, пред язовирите. Ще ви дам прегледен образец - не беше толкоз надалеч времето, когато в България имахме отчетливи четири сезона - пролет, лято, есен и зима. Това към този момент е минало. За да отговорим на новите провокации, са нужни систематични грижи. Инвестициите във водния бранш би трябвало да се насочват вярно, мъдро, не безредно или кампанийно. Защото в бъдеще един от сериозните огромни проблеми пред страната ще са точно в бранш ВиК. Има съществени „ цъкащи бомби “ и в случай че не се вземат съответни ограничения, решенията ще стават все по-трудни. А както всички знаем, на финала на всеки неуреден управнически въпрос пострадали са жителите. Ще би трябвало да се откри и метод за навременна поддръжка на хората в потребност - да се формулира понятието „ водна беднотия “ и страната да планува така наречен водни помощи за най-нуждаещите се. Трябва също по този начин да бъде мобилизиран и административният потенциал в отрасловите регионално- и еко министерство, с цел да бъдат пълноценно осъществени вложенията по линия на еврофондовете. Защото поради насъбраните през последните 3 години проблеми, голяма част от другояче недостигащите във ВиК бранша вложения, са съществено застрашени.

- Една от най-очакваните от хората стратегии е за санирането. Какво е бъдещето й?

- Да, това е една от най-успешните политики от ръководството на ГЕРБ. За разлика от старта преди години, към този момент хората няма потребност да бъдат убеждавани в изгодите от повишението на енергийната успеваемост на постройките - те са по-топли през зимата, по-лесно се охлаждат през лятото, по-красиви са. И тук въобще не става дума за „ лепене на стиропор “ по фасадите, както настояват съперниците ни. Тази стратегия продължи, въпреки и на сакат крайник, през последните години и постигнатите резултати не са положителни. Има съществено насъбрано напрежение в обществото поради основания безпорядък по Националния проект за възобновяване и резистентност. И би трябвало нещата да се подредят. Ние предлагаме основаване на явен проект по какъв начин най-успешната и предстояща от жителите държавна стратегия да бъде продължена по този начин, че тя да е налична за тях. Ще се употребяват всички благоприятни условия, които еврофондовете дават. Ще се възнамеряват и вложения през държавния бюджет.

- През последните няколко месеца стана доста известна и програмата с общинските планове. Какво ще е бъдещето й?

- Тази стратегия е от изключителна значимост за районите, тъй като ще се финансира инфраструктура от належаща нужда за жителите - по преценка на кметовете. Тя беше призната от Народното събрание по самодейност на ГЕРБ, няма по какъв начин да не отбележа и помощта на сътрудниците от Движение за права и свободи в Народното събрание. Програмата стана факт макар нежеланието на тогавашния финансов министър и беше категорично вписана като приложение 3 към Закона за държавния бюджет за 2024 година За страдание, съперниците ни още веднъж демонстрираха политическото си двуличие - тъй като с ⅔ или номинално с 800 млн. лева беше орязано плануваното в бюджета за тази година финансиране на плановете. И по този начин, с едната ръка районният им министър подписва съглашения с общините, освен това - има безочието да се хвали какъв брой доста пари са обезпечили за общините Политическа партия. А с другата ръка финансовият им министър прибира по-голяма част от парите и те ще са пределно незадоволителни. Явно задачата е била кметовете, които по волята на българските жители множеството са от ГЕРБ, да бъдат сложени на колене. И ето тук още веднъж желая да отбележа разликата в политическото държание сред нас и съперниците ни - ние в никакъв случай не сме делили общините по цветове, защото в тях живеят симпатизанти на всички партии, както и хора, които не симпатизират на никого. Но те всички имат право на заслужен живот в удобна среда. Докато Политическа партия употребяват парите на данъкоплатците за политически спекулации. Затова е значимо хората да гласоподават - в случай че ГЕРБ още веднъж ръководи, ще поставим оптимални старания тази неправда да бъде преодоляна. И да се задели нужният финансов запас за общините - без значение кметът от коя партия е. Тук водеща ще е готовността на локалната власт да извършва плана. Защото в този момент, със заделени едвам 20%, рискът е общините да стартират да работят по плановете и заради дефицит на средства градовете да останат разкопани, а обектите - незавършени. Това не трябва да се позволява и хората знаят, че единствено ние от ГЕРБ имаме потенциала да управляваме в полза на жителите.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР